FAQ

Veel gestelde vragen

Regelmatig krijgen we vragen over rookkanalen, het installeren van een haard, hoe het beste te stoken en nog meer. Hieronder vindt u een aantal antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Moet een rookkanaal t.b.v. een gesloten gashaard altijd doorgevoerd worden tot een halve meter boven het hoogste punt van de woning, of mag het rookkanaal ook doorgevoerd worden door de gevel?
Een rookkanaal t.b.v. een gesloten gashaard hoeft niet per definitie doorgevoerd te worden door het dak. Indien het rookkanaal mechanisch wordt afgezogen dan kan deze ook doorgevoerd worden door een gevel.
Is een rookkanaal noodzakelijk voor een Bio Ethanol gestookte open haard?
Een rookkanaal is niet noodzakelijk voor een op Bio Ethanol brandende open haard. Belangrijk is echter wel dat u zorgt voor een constante zuurstofcirculatie. Het is niet aan te bevelen om het in tè kleine ruimten te branden.
Kan ik in een mechanisch geventileerde woning kiezen voor een ‘open’ gas open haard?
Ja, dit is mogelijk. Een vereiste is wel dat de open haard mechanisch wordt afgezogen door een gevel- of een dakventilator.
Ik woon in een appartement en zou graag een open haard willen, wat zijn de mogelijkheden?
Eén van de mogelijkheden in uw appartement is bijvoorbeeld een gelgestookte open haard. Een andere mogelijkheid is een electrische kachel of electrische open haard.
Bestaat er een type open haard waar men hout in combinatie met gas kan stoken?
Ja, dat bestaat. Het gaat om de haarden van Kombifire, welke wij uiteraard kunnen leveren en compleet plaatsen.
Wat is het verschil tussen een ‘open’ gas open haard en een ‘gesloten’ gas open haard?
Een ‘open’ gas open haard put de verbrandingslucht uit de kruipruimte bijvoorbeeld door een afsluitbaar beluchtingssysteem, de afvoergassen worden via het rookkanaal afgevoerd. Een ‘gesloten’ gas open haard put de beluchting uit het concentrisch rookkanaal (het dubbele kanaalsysteem), de afvoergassen worden door dit zelfde dubbele kanaalsysteem afgevoerd. Heel belangrijk is dat er tussen u en het gasvuur altijd een glasruit aanwezig zal zijn in tegenstelling tot een ‘open’ gassysteem.
In mijn woning bevindt zich een rookkanaal, kan elk type open haard aangesloten worden op dit rookkanaal?
Afhankelijk van de inwendige diameter van het betreffende rookkanaal kan bekeken worden wat uw mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld; een kachel of een open haard, hout gestookt of gas gestookt.
Zou mijn aannemer voorbereiding kunnen treffen in mijn woning ten aanzien van een later te plaatsen open haard, zo ja welke?
Uw aannemer zou voorbereidingen kunnen treffen met betrekking tot het rookkanaal of indien u op voorhand weet dat u in de toekomst gas wilt gaan stoken dan zou de gasleiding alvast kunnen laten aanleggen.
Zijn wij als klant verplicht om zelf bepaalde werkzaamheden ten behoeve van de open haard te verrichten of verzorgt u alles?
Indien gewenst verzorgen wij alle bijkomende werkzaamheden met betrekking tot de open haard. Indien u bepaalde werkzaamheden zelf wilt verzorgen dan is dit alleen een kwestie van goede communicatie.
Moet er een ventilator geplaatst worden t.b.v. een open gashaard in een mechanisch geventileerde woning?
Ten alle tijden is het noodzakelijk dat de ‘open’ gas open haard in een mechanisch geventileerde woning mechanisch wordt afgezogen.
Hoeveel garantie heb ik?
Dat verschilt per merk, sommige merken leveren tot 10 jaar garantie. Janus en Jacobus geven zelfs levenslange fabrieksgarantie.
Kopen via internet?
Een haard of kachel koopt u niet iedere dag en moet altijd veilig worden aangesloten. Koop bij een erkend bedrijf met geschoold personeel en dat bereikbaar is in geval van service of storing.
Hoeveel vermogen (kW) en rendement moet mijn kachel hebben?
Het vermogen geeft aan hoeveel warmte een kachel kan leveren, dit moet enigszins overeenkomen met de te verwarmen ruimte, wij kunnen u hierin adviseren. Het rendement geeft aan hoe efficient een kachel met hout omgaat. Hoe hoger hoe beter, gemiddeld ligt dit rond de 80%.
Welke houtsoort heb ik nodig?
Dit hangt af van het toestel, Berken en Els brandt in de meeste kachels goed.
Hoe droog moet mijn hout zijn?
Hout brandt het beste met een vochtigheid tussen de 10-17%, wij verkopen vochtmeters om dit eenvoudig te controleren.
Is hout stoken slecht voor het milieu?
Goed droog hout stoken in een kwaliteits haard of kachel met hoog rendement is CO2 neutraal en niet slecht voor het milieu. Tijdens de groei van een boom neemt deze net zo veel CO2 uit de lucht op als dat er vrij komt bij verbranding.
Hoe stook ik mijn houtkachel het beste?
Leg 2 stammetjes horizontaal met dwars erover weer 2 stammetjes, leg er een brandend aanmaakblokje tussen en leg er nog wat kleinere stammetjes op. Het hout zal nu van boven naar beneden op branden en zo een gelijkmatige warmte afgeven. Begin altijd met alle luchtschuiven open en zet later de primaire beluchting dicht. Kom naar onze showroom voor een demonstratie. Wij laten het graag zien.
Waar koop ik haardhout?
Haardhout is op vele plekken te koop. Vers gekloofd hout is goedkoper dan ovengedroogd maar heeft wel een jaar nodig om te drogen. Ovengedroogd kan meteen gestookt worden. Op internet zijn diverde adressen waar u hout kunt kopen. Ook in onze webshop kunt u hout bestellen.
Kan ik altijd hout stoken?
Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in uw schoorsteen te krijgen. Dat is niet alleen slecht voor de verbranding. De rook en rooklucht blijven dan ook in en om uw huis hangen. Dat is slecht voor uw eigen gezondheid, slecht voor de gezondheid van uw buren en slecht voor het milieu.
Wat voor soorten rookkanalen zijn er eigenlijk?
Het gemetselde rookkanaal

Dit wordt bijna niet meer gebouwd. U vindt ze nog wel in bestaande oudere huizen. Wilt u een gemetseld rookkanaal (weer) in gebruik nemen, laat het dan vooraf inspecteren.

Het gemetselde prefabkanaal

Dit kanaal bestaat uit hittebestendige keramische of chamotte-elementen. Ze worden op elkaar gestapeld en aan elkaar gekit. De elementen zijn dubbelwandig uitgevoerd voor een betere isolatie. Het systeem omvat elementen als bochten, stukken voor dakdoorvoer etc. Ze zijn zonder meer geschikt voor alle typen haarden en kachels. Deze elementen moeten altijd voorzien worden van een ommanteling van 5cm cellenbeton.

Flexibel roestvrijstalen kanaal

Deze worden vooral toegepast in bestaande gemetselde kanalen die niet meer voldoen. De vakman trekt van boven naar beneden, of omgekeerd, de flexibele slang door het bestaande rookkanaal. Tussen het nieuwe en het oude kanaal komt isolatiemateriaal. De binnenkant van de flexibele slang is nagenoeg glad en dus ideaal voor een goede trek. Dit is dan ook de eenvoudigste manier om een lek schoorsteenkanaal weer gebruiksklaar te maken.

Enkelwandig roestvrijstalen kanaal

Worden vaak aangebracht in een bestaande gemetselde schoorsteen die niet meer voldoet. De binnenkanten zijn glad en ideaal voor een goede trek. Deze systemen zijn er in verschillende diameters en hebben hulpstukken als bochten en schoorsteenkappen. Alleen toepasbaar indien het schoorsteenkanaal gemakkelijk toegankelijk is en er geen bochten inzitten. Het voordeel is wel dat deze systemen veel sterker zijn dan het flexibele kanaal. Indien ze als zelfstandig kanaal worden gebruikt, moeten ze worden geïsoleerd en omkokerd om een goede isolatie en brandveiligheid te waarborgen.

Dubbelwandige roestvrijstalen kanaal

Tussen de binnen- en buitenwand bevindt zich isolerend materiaal. De binnenwand wordt daardoor snel warm. De binnenwand is volkomen glad en is dus makkelijk te vegen. Daarbij zijn deze kanalen zeer sterk. De systemen zijn er in verschillende diameters en zijn dus op uw specifieke haard of kachel af te stemmen. Uiteraard voorzien van alle benodigde hulpstukken. Deze elementen worden tegenwoordig op grote schaal toegepast vanwege hun duurzaamheid en eenvoudige installatie. Daardoor kunnen deze kanalen achteraf ook in bestaande huizen geïnstalleerd worden.

Dubbelwandig concentrisch kanaal voor gesloten gashaarden

Deze systemen van aluminium, gegalvaniseerd staal of roestvrijstaal zijn dubbelwandig en zorgen tegelijkertijd voor luchtaanvoer én rookgasafvoer. De luchtaanvoer geschiedt tussen de buitenwand en binnenwand van het systeem. De rookgasafvoer gebeurt door het binnenste van de pijp. Deze kanalen zijn alleen geschikt voor gesloten gastoestellen en ideaal voor toepassing in moderne geïsoleerde woningen die voorzien zijn van mechanische ventilatie of een open keuken. Er zijn talloze hulpstukken zoals bochten en muur- en dakdoorvoeren. Met deze kanalen kan ook gemakkelijk horizontaal worden aangesloten via een buitenmuur. De kosten blijven hierdoor relatief laag en er zijn geen bouwkundige werkzaamheden voor nodig.

Wat voor haarden of kachels zijn er te koop?
Openhaarden

De charme van een echte openhaard op hout is ongeëvenaard. Het knappende vuur en de typische reuk zijn een bijzondere belevenis. Er is een groot aanbod van openhaarden passend bij ieder interieur. Indien u hiervoor kiest moet u wel rekening houden met een paar eisen ten aanzien van de installatie. Zo is een royaal schoorsteenkanaal noodzakelijk voor een optimale trek. In woningen met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap moet gezorgd worden voor voldoende aanvoer van lucht bij de haard. Het rendement van een echte openhaard is niet zo hoog. Indien u meer warmte wilt kunt u beter kiezen voor een haard met een glasruit of een vrijstaande houtkachel.

Inbouwhaarden

Een inbouwhaard is een houthaard voorzien van een glasdeur die in een bestaande schouw of nieuw te bouwen schouw wordt ingebouwd. Er zijn vele modellen in diverse formaten en designs. Zowel klassiek als modern. De haarden zijn voorzien van draaideuren of liftdeuren zodat de binnenzijde van de ruit gemakkelijk kan worden schoongemaakt en de as kan worden opgeruimd. Het rendement van dit soort haarden ligt een stuk hoger dan van de volledig open versies. Het rendement kan in de meeste gevallen verder worden verhoogd door de installatie van ventilatoren.

Houtkachels

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden en aangesloten dient te zijn op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het rendement is gestegen en de uitstoot van kwalijke stoffen is teruggedrongen. Houtkachels zijn vaak voorzien van grote panoramische ruiten zodat het vlammenspel optimaal te zien is. Verder zijn in een moderne houtkachel allerlei technische snufjes verwerkt om het rendement te verhogen (soms tot boven de 80 procent). Niet alleen een sfeermaker dus maar ook een echt verwarmingstoestel.

Warmteaccumulerende houtkachels (zoals bijvoorbeeld speksteenkachels)

Massieve kachels van steenachtig materiaal, slaan de warmte eerst op en geven die daarna weer langzaam af aan de omgeving. Ze zijn bij uitstek geschikt om met hout te stoken. Dit soort kachels kenmerkt zich door een optimale verbranding en een maximale, gedoceerde, stralingswarmte. Ze wegen al gauw zo'n 500 kilo of meer en worden daarom ter plaatse uit diverse delen opgebouwd. Er is een grote variëteit aan modellen en capaciteiten, geschikt voor de verwarming van één kamer of het verwarmen van zelfs een compleet huis.